Wolfgang Amadeus Mozart


De naam van ons bijzondere Dinercafé is natuurlijk afgeleid van de grootste componist allertijden, Wolfgang Amadeus Mozart. Deze musicus, die slechts 35 jaar oud mocht worden, heeft zijn hele leven geprobeerd om als zelfstandig componist zijn brood te verdienen, terwijl in zijn tijd de componisten over het algemeen in dienst waren van vorsten en hooggeplaatste personen. De kunstenaar Amadeus maakte zich echter vrij en mede daardoor werd zijn aanzien vergroot. Hij werkte snel, maar nooit slordig. Alle werken die hij componeerde waren van hoge kwaliteit.

Mozart was een wonderkind, dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde en kwalitatief hoogstaand werk componeerde. Mozart wordt naast Johan Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven gerekend tot de componisten die binnen een traditie nieuwe muzikale concepten bedachten en die diepgaande invloed uitoefenden op alle na hen komende componisten.

Mozarts werk wordt gerekend tot de muziek van de klassieke periode. Samen met Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven vormt hij, muziekhistorisch gezien, de Eerste Weense School. Mozart werd geboren in het Prinsaartsdom Salzburg, in het tegenwoordige Oostenrijk.

Een wetenswaardigheidje dat slechts weinig mensen kennen is dat Wolfgang Amadeus Mozart een aantal stukken tekende met “Amadé”.